onsdag 12 december 2007

Apor på axeln

På en annan blogg har det förts en dialog kring hur svåra arbetssituationer kan vara, hur svårt det kan vara att säga nej till nya, konstiga arbetsuppgifter och därmed få en massa nya apor på sina axlar. Min fru skriver bland annat: "Särskilt om det innebär att arbetsuppgifter rasar över på någon annan stackare. Visst, om alla säger nej så fattar till slut chefen. Men när det faktiskt inte finns resurser? Eller när det, trots förstående chef, finns en massa andra människor som förväntar sig saker?Nä. Det är inte så lätt att peta bort aporna från axeln."
Naturligtvis kan det vara mer känsligt i vissa situationer att säga nej, tillexempel om man är anställd i ett litet företag med få anställda. Man kanske får sparken, eller mindre i lön eller vad som helst. Man kanske inte är fackligt ansluten och därmed måste kämpa/förhandla helt på egen hand, vilket kan vara tufft. Det kan vara att man arbetar i en kultur där "nej" inte är ok. Och det kan vara så att det är en såkallad "typisk kvinnofälla".
Vilken chef säger till sin manlige projektansvarige att fixa glödlampor, postitlappar, låsa upp dörrar, läsa tidningar? Eller till läkaren att städa patientsängar, faxa remisser, eller vad som helst annat som för bort fokuset från det viktiga? Det handlar om att rätt person, med rätt utbildning för uppgiften ska utföra handlingen. Allt annat är kontraproduktivt och leder till en för alla nedåtgående spiral av elände. Sluta för allt i världen att tycka synd om någon annan som i så fall får göra uppgiften. Alla chefer är förstående, men det finns ingen chef i världen som inte också har annat för sina ögon. Profit, vinst, besparingar. Fortsätt att inte lyssna på dina egna varningsklockor. Välj att avstå från att påverka. Det har jag slutat med för läääänge sedan.
Em

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är intresserant att läser om dina betänkanden.
Jag svarar "ja" kanske för mycket till min arbetsledare, men det är på grund av min uppfostring. Jag känner mig otryggt fast jag har en "tillsvidare" kontrakt. I USA man kan bli sparkad för vad som helst!
-Sam

Anonym sa...

Bra skrivet. Ämnet berör oss nog allihop. Det finns väl ingen arbetsplats idag som har fler anställda än vad som behövs. Istället för fokus på vinst väljer företagen allt oftare att fokusera på att dra ner på kostnader. En följd är ett skära ner antalet antställda till minsta möjliga minimum. I min egen situation är läget ohållbart. Företaget är så pass nytt också att organisationens struktur är flytande -alltså inga klara, tydliga, specifika roller på var och en utan flummiga halvgränser som gör det möjligt för chefen att begära mer och mer. Han vet inte ens själv vad var och en gör! När jag har vilat upp mig över jul och nyår ska jag försöka förändra min egen arbetssituation efter bästa förmåga. Det gäller bara att vara lagom försiktig och ordentligt strategisk. En sak till...

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN ÄLSKADE STOREBROR!!!
-Johanna